Ymmärtävä opettaja, inhimillistetty johtaja


Kuninkaan puhe (The King’s Speech) on loistava elokuva. Se täytti ja ylittikin Oscar-ehdokkuuksiensa virittämät odotukset.

Elokuvassa kuvatun änkytyksen ja siitä johtuvien sosiaalisen tilannearkuuden ja esiintymispaineiden kautta Colin Firthin esittämä kuningas Yrjö VI inhimillistyy, muuttuu tavalliseksi kuolevaiseksi. Geoffrey Rush hänen epäsovinnaisena puheopettajanaan tekee vaikuttavan roolityön.

Rushin esittämä Lionel Logue oli nuoruudessaan Australiassa opiskellut puhetaitoa. Varsinaisen käytännön koulu hänen elämänuralleen oli opettaa ensimmäisestä maailmansodasta palaavia, taistelustressistä johtuvista puhevaikeuksista kärsiviä sotilaita. Loguen käytti hoidossaan tavanomaisten fysikaalisten harjoitusten lisäksi myös musiikkia, laulua, huumoria, kärsivällisyyttä ja ‘yli-inhimillistä sympatiaa’.

Voimmeko oppia jotakin Loguen ja Yrjö-kuninkaan suhteesta? Kuinka Logue synnytti sen luottamuksen, jolla potilas (eli asiakas) saatiin hyväksymään muutokseen tarvittavat toimet ja temput?

Loguella oli vahva näkemys hoitotavasta. Hän ei kuitenkaan pakottanut (eikä varmastikaan asemansa tietäen voinutkaan tehdä niin) tulevaa kuningasta (ja mahdollista asiakastaan) johonkin vastoin hänen tahtoaan. Sen sijaan Logue ymmärsi, kuinka voisi markkinoida palvelujaan: käyttämällä uusinta tekniikkaa (itse kaiverrettu äänilevy) ja ilmaisnäytteellä (kuninkaalle luovutettu tallenne osoituksena Loguen käyttämän metodin voimasta). Ja eikä aikaakaan, kun aluksi vastentahtoinen asiakas palasi kiinnostuneena takaisin.

Läheisyys kuului tärkeänä osana Loguen hoitokokonaisuuteen. Oli varmasti ennen kuulumatonta ja uskaliastakin, että joku rohkeni kutsua kuningasta etunimellä. Vaatimalla tätä Logue syvensi ammattiteknisen lähestymisen henkilökohtaiseksi suhteeksi. Samalla näin tehdessään hänen piti myös toimia saavuttamansa ja edellyttämänsä läheisyyden arvolla. Jos menettää tämän luottamuksen, sen saaminen takaisin on vaikeaa (tätäkin elokuva sivuaa). – Kestävä suhde niin yksityiselämässä kuin liikemaailmassakin perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.

Vahvuuksien korostaminen ja puutteiden täydentäminen niiden avulla kuului osana Loguen menetelmiin. Rytmittämällä puhetta vaikkapa laulun tapaan hän pystyi poistamaan siitä epävarmuutta. Niinpä Logue oli hetkittäin kuin kapellimestari yksijäsenisen orkesterinsa edessä. Ja tämä orkesteri – kuningas – oppi soittamaan, vaikka kapellimestari liukui näkymättömiin. – Tämä toimintamalli sopii myös moniin muihin elämän osa-alueisiin: vahvuuksien voimistuessa niin  omantunnonarvo kuin itsetunto kohoavat, ja tulokset paranevat.

Yrjö VI:n ja Loguen yhteistyö johti läpi elämän kestäneeseen ystävyyteen. Näin tuskin olisi käynyt, jos Logue olisi tyytynyt olemaan vain ‘tavallinen’ opettaja.

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Artsy and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s