Tiedon kahleet murtuu


Uutinen parin päivän takaa: “Putin tyrmäsi Karjala-kysymyksen“.

Luen parhaillaan Ilmari Susiluodon Uutta Karjalakirjaa (2009). Siinä hän toteaa, että “… lukija saattoi saada käsityksen, ettei naapurissamme [Venäjällä] lainkaan vakavasti mietitä Karjalan palauttamiseen liittyviä näkökohtia. Se ei pidä paikkaansa.

Kuinka oikeassa hän olikaan tuon paikkaansapitämättömyyden kanssa.

Asia ei olisi tullut näin selkeästi ilmi, ellei Paavo Lipponen, tämä oma kotijenkkimme, Tolvaisujen Taivaallinen Mestari ja Monisanaisuuden Musta Aukko olisi

1) saanut tuntemattoman syvän kurkun kautta presidentti Tarja Halosen salaista muistiota tapaamisesta Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa, ja
2) kipittänyt sen kanssa USA:n suurlähettilään juttusille, joka
3) raportoi siitä diplomaattikanavia pitkin kotimaahansa, jossa
4) USA:n armeijan sotilas Bradley Manning kokosi näitä luottamuksellisia viestejä omalle läppärilleen, ja
5) toimitti ne Wikileaksille, jonka
6) yhteistyökumppani Russkij Reporter sitten julkaisi.

Tarvittiin tällainen reititys tiedolle, että Putin halusi keskustella Karjalan kysymyksestä, oma-aloitteisesti. Emme tiedä, olivatko hänen avustajansa valmistaneet hänelle tämän lausunnon, vai oliko taustalla hänen leningradilainen syntyperänsä ja kotiseuturakkautensa. Sillä ei niin väliä, tärkeää oli, että aloite tuli häneltä. (Vielä toinen lainaus Susiluodon kirjasta: “… ei sen enempää Koiviston kuin Tarja Halosen presidenttikausina tehty aloitteita tai kehotettu ihmisiä aloitteellisuuteen Karjalan kysymyksessä.“)

Tämä episodi kuvaa hyvin aikaa, jota elämme. Tieto, jos se on kiinnostavaa, löytää reittinsä julkisuuteen. Joskus nopeasti, joskus siihen kuluu vähän enemmän aikaa. Enää ei kuitenkaan tarvitse odottaa kymmeniä tai satoja vuosia, että arkistot virallisesti avattaisiin.

On vaikea uskoa, että tätä tiedon leviämistä voitaisiin estää tai edes hidastaa. Aina löytyy eri motiivein varustettuja ihmisiä, jotka nykytekniikan tukemina ovat valmiita kunnian, ilmaisuvapauden, vakoilun, julkisuudenkipeyden, narsismin tai minkä muun tahansa syyn takia välittämään ja julkaisemaan näitä luottamuksellisia tietoja. He ottavat riskin, että valtaapitävät närkästyvät ja ryhtyvät rajuihinkin vastatoimenpiteisiin.

Muutos tiedon vapautumiselle on alkanut ja sitä ei voi pysäyttää.

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Yhteiskunta and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Tiedon kahleet murtuu

  1. Pingback: Kuka sen kissan hännän nostaa, ellei … | Muutoksen syke – Pulse of Change

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s