Liitupölyn kerrostumat


Hän alkaa pyyhkiä vasemmanpuoleista taulua lukemattomien kertojen kokemuksella,  aloittaen vasemmasta alanurkasta ylöspäin. Hän työskentelee huolellisesti, ettei vain mihinkään jäisi liidun jälkiä, ei edes kuivaa kohtaa. Jos sellainen jäisi, se näkyisi taulun kuivuttua kiusallisena mutta huomaamattomana yksityiskohtana. Alkaisiko se vaivata hänen mieltään? Ei ehkä heti, mutta palattuaan takaisin toimistoonsa hänelle voisi tulla mieleen tämä sinänsä vähäpätöinen asia, eikä hän rauhoittuisi ennen kuin seuraavalla luentotauolla, jolloin hän menee pyyhkimään taulun uudelleen.

Hän on oppinut olemaan huolellinen työssään ja kostuttaa sienellään tarkasti näennäisesti puhtaatkin kohdat. Voisi olla, että niissä piilevä liitupöly jäisi taulun yleisestä likaisuudesta johtuen silmälle huomaamattomaksi ja puhtaan sienen imiessä liidun muualta pois se paljastuisi.

Päästyään vasempaan ylänurkkaan hän jatkaa taulun yläreunaa pitkin oikealle alas ja palaa jälleen vasempaan nurkkaa.

Hän seuraa tarkasti aikaisemmin pyyhkimänsä kostean osan reunaa ja tarkkailee koko ajan ettei mikään kohta jää kuivaksi. Mikäli sellainen kuitenkin hetkellisen herpaantumisen takia jäisi, palaa hän nopeasti takaisin ja pyyhkäisee sitä kohtaa hätäisesti. Samalla hän vilkaisee ympärilleen, ikään kuin nolona ja häpeillen, ja tarkistaa, oliko kukaan huomannut tätä hänestä niin anteeksiantamatonta laiminlyöntiä. Paikalla olevista opiskelijoista se tuntuisi – jos he sen huomaisivat – mitättömältä murheelta heidän omien huoliensa rinnalla.

Pian hän taas jatkaa puhdistusta liikkuen vasemmalta oikealle, oikealta vasemmalle, kunnes on saanut koko taulun kosteaksi ja puhtaaksi. Sieneen tarttuneen pölyn hän huuhtelee taas pesualtaaseen.

Harmaa liitupöly on lukemattomien pesukertojen myötä sakkautunut pesualtaan pohjaan. Sakka on kerrostunut vähitellen yhä paksumpi, kuitenkin niin huomaamattomasti, ettei kukaan tee mitään sen poistamiseksi.

Saatuaan sienen puhtaaksi hän siirtyy toisen taulun luo toistaen samat vaiheet kuin edellisen taulun kohdalla. Onko hän nyt hivenen huolimattomampi? Aivan kuin hän olisi ohimennen huomannut, ettei tämä nyt niin kuolemanvakava tehtävä olekaan. Vaikka periaatteessa näin on, hän tietää hyvin, että tällainen herpaantuminen johtaisi vähitellen liialliseen välinpitämättömyyteen; siirryttyään viimeisen taulun ääreen hän suorittaa tehtävänsä jälleen huolellisesti, jopa pikkutarkasti.

Lopuksi hän huuhtelee sienen hyvin huolellisesti ja puristelee sen mielestään sopivan kosteaksi. Se ei tietenkään vastaa luennoitsijoiden halua ja he kostuttavat sitä lisää tai puristavat sen kuivemmaksi ja asettavat sen sitten altaan viereen pöydälle.

Kun hän poistuu luentosalista, vilkaisee hän vielä opiskelijoita kuin pyytäen heiltä katsetta ja vähäistä nyökkäystä kiitokseksi hyvin suoritetusta työstä. He kuitenkin vain tutkivat omia papereitaan, eivätkä kiinnitä häneen mitään huomiota.

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Artsy and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Liitupölyn kerrostumat

  1. Tämä kirjoitelma vaatinee vähän taustoitusta. Kirjoitin ensimmäisen luonnoksen tästä lyhyestä novellista talvella 1979-80, yli 30 vuotta sitten. Tämä nyt julkaistu poikkeaa vain hyvin vähän tuosta vuosien takaisesta versiosta.

    Tapahtumapaikka oli Kruunuhaassa oleva Helsingin yliopiston fysiikan laitoksen (http://www.physics.helsinki.fi/historia/) suuri luentosali, aiheena teoreettisen fysiikan perusteet. Kaipa nuo fysiikan monimutkaisuudet kaipasivat vastapainokseen aivan toisenlaista proosaa …

    Mutta mitähän mahtaa kuulua tuolle vain osin fiktiiviselle vahtimestarille? Onko hän muuttanut Physicumiin Kumpulaan, jonne fysiikan laitos muutti 2001? Onko siellä vielä liitutauluja?

  2. Alina Kelo says:

    Mainio edelleen! Miltä tuintui löytää/lukea oma teksti minkä on kirjoittanut n.30 v. sitten? Onhan se pala omaa ajatus maailmaa…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s