Joutsen ei noussut siivilleen


Saanko olla eri mieltä monien kanssa? Oscar-voittaja Black Swan ei sytyttänyt minua.

Elokuvan tarina jää yksiulotteiseksi ja arvattavaksi, juonen kauhuelementit epäuskottaviksi, irrallisiksi. Natalie Portmanin ilmeet balettitähden roolissa olivat lähes pelkkää surkeutta, jäin kaipaamaan vaihtelua. Hänen tanssistaan puuttui balettitähden loistokkuus (eikä tähän mielipiteeseeni vaikuta ammattitanssijoiden samansuuntaiset kommentit). Olisiko runsaampi sijaistanssijoiden käyttö auttanut?

Feenixlintumainen joutsen ei nouse tuhkasta – ja näin ohjaaja kai oli sen tarkoittanutkin.

Mutta jotakin hyvää tässä elokuvassa täytyy olla. Onhan se saanut erinomaisia arviointeja. Hesari antoi neljä tähteä, kuten myös YLEn Tähtihetki. IMDB:ssä se on himpun verran suositumpi kuin parhaan elokuvan pystin saanut Kuninkaan puhe (8,5 versus 8,4/10). Googlefightissa Black Swan voittaa reilusti (joka ei toki kerro suoraan hyvyydestä, mutta on hauska vertailu).

Elokuvan budjetti oli 13 miljoonaa dollaria (Oscar-palkituista kymmenestä elokuvasta kolmanneksi pienin), ja se on kerännyt lipputuloja jo 100 miljoonaa dollaria.

Kiehtooko elokuvassa siis kauhu, psykologisointi, tanssin hurmeinen hurma vai nuoren taiteilijan surkeasti päättyvä neuroottinen pyrkimys olla paras ja suosituin? Vai koukuttaako elokuvaan piilotettu allegoria kilpailusta, jota on kaikkialla yhteiskunnassamme?

Lopuksi: ei Black Swan huono elokuva ole, vaikka saatan niin antaa ymmärtää. Katsoin sen kokonaan. Pjotr Tšaikovskin Joutsenlammen musiikin myötä loppukohtaus on vaikuttava.

Mielipiteeseeni vaikuttaa vahvasti se, että elokuvien yliluonnolliset kauhuefektit eivät ole ‘minun juttuni’.

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Artsy and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Joutsen ei noussut siivilleen

  1. M says:

    Minä en ole ainakaan vielä edes halunnut katsoa tuota surkeaa joutsenelokuvaa, vaikka se siis asiantuntijoiden näkökulmasta katsottuna on näköjään palkittavan hyvä. Etukäteistietojen, lukemieni kritiikkien ja telkkarissa näytettyjen lyhkäisten pätkien perusteella se todellakin vaikuttaa masentavalta ja synkältä. The King´s Speech sen sijaan oli upea, suorastaan liikuttava elokuvakokemus. Mielenkiintoinen aihe, historiallinen kehys, ihana Colin Firth ja sopivassa määrin hienovireistä huumoria.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s