Sieniä ja teknosuunnistusta


Tänään oli loistava sienestyssää. Syksyn ensimmäisen pakkasyön jälkeen päivä valkeni kirkkaana ja kuulaana. Hirvikärpäsetkään eivät enää vaivanneet, kun päivälämpötilakin pysytteli alle kymmenen asteen.

Parin tunnin kävelyllä vaimoni kanssa keräsimme kilokaupalla tatteja, lampaankääpiä, rouskuja – ja erityisesti suppilovahveroita. Niitä saimme nelisen kiloa.

Aurinkoisessa uusimaalaisessa syysmetsässä kävely oli terveellistä ja terapeuttista. Luonnollisen virkistäytymisen lisäksi – näin teknofriikkinä – kokeilin, kuinka tilastoinnista ja liikunnan seurannasta kiinnostuneille kuntoilijoille tehty Sports Tracker -navigaattorikännykkäsovellus toimii sienestysreitin tallentimena. Tämä sovellus on saatavina sekä Symbian-, Android- että iPhone-käyttöjärjestelmiin, ilmaiseksi.

Sovellus ei pelkästään rekisteröi reittiä, se auttaa myös löytämään takaisin lähtöpisteeseen.

Käynnistin ohjelman, kun jo olimme metsän keskellä. Sujautin puhelimeni (Nokia E7) pusakan povitaskuun, jossa se kakistelematta tallensi reittimme kaikkine kiemuroineen. Sienestyksen jälkeen lähetin tallennuksen internetsovellukseen, johon voi tallentaa kaikki liikuntasuoritukset ja halutessaan jakaa ne muiden kanssa, sosiaalisen median yhteisösovelluksen tavoin.

Sovellus tallensi reitin lisäksi nopeuden ja maaston korkeuden. Jos olisin käyttänyt sykemittaria, olisin voinut jälkikäteen esimerkiksi tarkistaa, nousiko sykkeeni, kun löysin painanteen pullollaan suppilovahveroita (kuntoiluun liittyvän sykeseurannan lisäksi). Nyt voin kuitenkin paikantaa parhaat suppispaikat sovelluksen reittipiirroksesta: siinä näkyy sykeröä, kun olen pysähtynyt pidemmäksi aikaa keräämään runsasta saalista. Nyt löydän ne paikat uudelleen.

Ruutukaappaus verkkosovelluksesta näyttää tältä:

Entä sitten sienet?

Laiskalle – tai hätäiselle – sienestäjälle niiden puhdistukseen kotona kuluu helposti lähes sama aika kuin keräämiseenkin. Sienten siistiminen jo metsässä kannattaa, aikaa säästyy loppupuhdistuksessa.

Meidän suppilovahverosaalimme peitti lieden pinnan kymmensenttisenä kerroksena:

Suppilovahveroista saatiin monta purkillista herkullisia mauste-etikkasieniä (reseptejä – esimerkiksi tätä – voi säätää omaan makuun); tämän päiväinen iltapala, kun paistoimme niitä voissa sipulin  kera ja tarjoilimme maalaisleivän päällä, höysteenä ripaus majoneesia (todellista terveysruokaa!); sekä pusseittain pakastimeen odottamaan talvisia sienikeittoja.

Niin, suppilovahveroiden lisäksi herkuttelua odottavat vielä muutkin sienet.

Namskis!

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
Gallery | This entry was posted in Nature and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.