Ympäristömielenosoitus Lestijärvellä – 40 vuotta ennen Durbanin kokousta


Juuri tällä hetkellä marras-joulukuussa 2011 kokoontuu YK:n ilmastokokous Durbanissa, Etelä-Afrikassa. Kokouksen iskulause on “Working Together Saving Tomorrow Today“, vapaasti käännettynä “Pelastamme huomisen tekemällä töitä yhdessä tänään”.

Neljäkymmentä vuotta aiemmin, syyskesänä 1971 marssi kymmenittäin nuoria suomalaisia pienessä Keski-Pohjanmaan pitäjässä, Lestijärvellä. He eivät vielä osanneet olla huolestuneita ilmaston lämpenemisestä, vaikkakin pääviesti jo olikin “Varokaa ihmistä”, stop-merkillä ja pääkallolla vahvistettuna.

Ympäristöliike oli saanut vahvan sysäyksen eteenpäin vuonna 1961, kun Rachel Carson oli julkaissut kirjan “Äänetön kevät” (suom. 1962), jossa kritisoitiin kemiallisten hyönteismyrkkyjen käyttöä.  Vuotta tämän Lestijärven mielenosoituksen jälkeen 1972 Rooma Klubi julkaisi ihmiskunnan jatkuvan talouden kasvua arvostelevan tutkimuksen “Kasvun rajat” (suom 1973). Nämä molemmat kirjat kulkeutuivat minunkin kirjahyllyyni, ja sattumoisin ovat vieläkin tallessa.

Rooman Klubin raportissa vuonna 1972 kirjoitettiin: “Ihmisellä on kaikki se mikä on fysikaalisesti tarpeen jotta voidaan luoda täydelleen uudenmuotoinen ihmisten yhteiskunta – yhteiskunta joka voitaisiin rakentaa kestämään sukupolvien ajan. Mutta kaksi seikkaa puuttuu: realistinen pitkän tähtäyksen päämäärä ja ihmisten tahto päästä tähän päämäärään“. Voidaanko Durbanissa, 40 vuotta myöhemmin, sopia tästä päämäärästä ja sitoutua siihen?

Keski-Pohjanmaallakin kannettiin huolta saastumisesta ja ympäristön tilasta. Mielenosoittajien kylteissä luki:

  • Jo v. 1980?
  • Tulpat korviin!
  • Hengitän vain ulospäin
  • Olkaa hyvä, siivotkaa edes

Otin mielenosoituksen vain pari kuvaa, jotka nyt kertovat sekä muuttuneesta kylänäkymästä että myös nuorten pitkänäköisestä tulevaisuuden huolesta.

Ja aivan hyvästä syystä?

1 – Ympäristömielenosoitus Lestijärvellä 1971

2 – Ympäristömielenosoitus Lestijärvellä 1971

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Country, Finland, Valokuvaus, Yhteiskunta and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s