Ahtisaari-päivä ja kysymyksiä yhteiskuntarauhasta


Martti Ahtisaari on tehnyt huikean ja poikkeuksellisen kansainvälisen uran, opettajasta YK:n ja presidenttiyden kautta Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi.

Presidentti Martti Ahtisaari signeeraa elämänkertateostaan Akateemisessa Kirjakaupassa 1.12.2011.

Sain ilon keskustella Ahtisaaren kanssa lyhyesti tammikuussa 1995 valtiovierailulla Singaporessa, ja hän teki heti vaikutuksen positiivisella tavallisuudellaan ja luontevalla lähestyttävyydellä. Vaihdoin hänen kanssaan uudelleen muutaman lauseen noin vuosi sitten, kun sain häneltä signeerauksen elämänkertaansa “Matkalla – Martti Ahtisaaren tarina“. Tämäkin lyhyt kanssakäyminen vahvisti mielikuvaani Ahtisaaresta henkilönä, joka saa keskustelukumppaninsa tuntemaan, että häntä todella kuunnellaan, tasa-arvoisena.

Kuluneella viikolla 8. ja 9.11.2012 järjestettiin toinen Ahtisaari-päivä, jonka teemana oli ”Yhteiskuntarauha meillä ja muualla”. Helsingin yliopistossa järjestettyyn keskustelutilaisuuteen osallistuivat Ahtisaaren (joka oli läsnä enemmän perustamansa CMI:n hallituksen puheenjohtajan ja entisen virkamiehen kuin poliitikon ja presidentin roolissa) lisäksi kansainvälisen oikeuden asiantuntija Jarna Petman Helsingin yliopistosta sekä toimittaja, kirjailija ja dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen.

Ahtisaari-päivän keskustelutilaisuus Helsingin yliopiston juhlasalissa 8.11.2012. Vasemmalta: kansainvälisen oikeuden asiantuntija Jarna Petman, tilaisuuden juontaja Maija Lehmusvirta, CMI:n hallituksen puheenjohtaja, presidentti Martti Ahtisaari sekä toimittaja, kirjailija ja dokumenttiohjaaja Elina Hirvonen.

Ahtisaari-päivän tunnus, särkynyt valkoinen kyyhkynen.

Tilaisuudessa käsiteltiin monia yhteiskuntarauhaan liittyviä teemoja, joihin liittyviä kysymyksiä pyydettiin lähettämään modernisti tviittaamalla; moni seurasi tilaisuutta internetin välityksellä.

Valitettavasti Twitter-kysymyksiä ei lopulta ehditty kysyä kuin yksi, joten tässä ne kolme, joihin minä olisin halunnut kuulla osaavien keskustelijoiden näkemykset.

  • Euroopasta ja EU:n roolista: “Missä voisi olla EU:n laajenemisen raja? Koko maantieteellinen Eurooppa? Enemmänkin?
  • Lähi-idän ja arabimaiden tilanne: “Henkilöityykö Israel-Palestiina-konflikti samoin kuin monet muut demokratian ja vapauden kriisit? Vai onko se enemmän ideologinen?
  • Rauhasta kotona, koulussa ja yhteiskunnassa: “Tuoko ‘vastuullinen anarkia’ paremman yhteiskunta- ja/tai koulurauhan kuin ‘käskyttävä auktoriteetti’?

Vai olisivatkohan olleet mahdottomia vastattavia?

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Valokuvaus, Yhteiskunta and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Ahtisaari-päivä ja kysymyksiä yhteiskuntarauhasta

  1. cindy knoke says:

    Interesting post!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s