Ajattelun viikko: skeptismiä ja dogmaattisuutta


Eilen päättyi ajattelun viikko. (Nykyään on päiviä ja viikkoja yhdelle sun toisellekin asialle, tämä on parhaimmasta päästä.)

Olin seuraamassa torstaina 15.11. kolmea tunnettua ja tunnustettua ajattelijaa: geriatrian professori Sirkka-Liisa Kivelää, teoreettisen fysiikan professori Kari Enqvistiä sekä presidentti Martti Ahtisaarta, joita EVAn johtama Matti Apunen johdatti keskustelemaan ajattelusta ja ajattelun taidosta.

EVAn johtaja Matti Apusen johdolla keskustelemassa geriatrian professori Sirkka-Liisa Kivelä, fyysikko Kari Enqvist ja presidentti Martti Ahtisaari.

Sirkka-Liisa Kivelä

Kari Enqvist ja Martti Ahtisaari

Seuraavassa lyhyt video Enqvistin ajatuksista:

Jäin pohtimaan tilaisuuden jälkeen seuraavaa, kytkettynä pari päivää aiemmin VOX Helsinki -tilaisuudessa puhuneen kansleri Ilkka Niiniluodon ajatuksiin:

Ilkka Niiniluoto VOX Helsingissä 14.12.2012. (Klikkaa kuvaa, niin voit seurata esitystä. Kuvakaappaus on kohdasta 8:07.)

Skeptikot Useinkaan ei tieteen tekijöiden – viittaan nyt erityisesti fyysikoihin – ajatuksista, ammattipuheista ja -kirjoituksista ymmärrä paljoakaan, mutta kuitenkin luottaa siihen, että ne eivät ole humpuukia, päinvastoin. Samalla tietää, että paremman todistuksen saatuaan, he ovat valmiita korjaamaan, jopa muuttamaan kantaansa.

Dogmaatikot Entä kun kuuntelee (populisti)poliitikkoja – tai muita kansansuosiosta elinvoimaa saavia tahoja – tai lukee heidän tekstejään? Silloin kyllä tunnistaa kielen ja sanat, joita he käyttävät, mutta samalla kalvaa syvä epäily, että sisältö onkin vain merkityksetöntä retoriikkaa, huttua. Ajatukset tuntuvat valmiiksi  annetuilta, vaihtoehtoja ei sallita.

Näiden välimaastoon jäävät sitten “virastokieli” ja vaikkapa sosiologia ja taiteet. Samoin tämä kärjistys ja luokittelu sivuuttaa kepeästi monet raja-aitoja ylittävät ajattelijat.

Onko näin? Jos on, niin miksi?

Vielä varmistukseksi: yksikään tilaisuuden keskustelijoista ei kuulu mihinkään näistä yksinkertaistetuista luokista, ei ainakaan dogmaatikkoihin … vaikka erojakin heistä löytyy …

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Yhteiskunta and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s