Uutta tilaa ajattelulle: Aalto Design Factory sai Olokolon


Olen aiemmin blogannut Olokolosta, elämyksellisen olemisen tilasta, mistä oli kai saatu virike kutsua minut eilen pidettyyn Aalto Design Factoryn Olokolon avajaistilaisuuteen. Kiinnostuin. Mistä tässä on käytännössä kyse? Olokolo ei olekaan enää keskellä villiä luontoa, vaan punatiilisten toimistokerrostalojen välissä.

Summary: Aalto University Design Factory in Espoo Finland, organized 1 February 2013 a grand opening for Olokolo, a new meeting, reading and thinking space for the staff and other interest groups. Olokolo is invented by composer Ilmari Mäenpää. This is a photo blog of the event.

*  *  *

Helsingin yliopiston sosiaalispsykologian dosentti Marjaana Lindeman on kirjoittanut elämysperäisestä ja rationaalisesta ajattelusta:

Rationaalinen ajattelu on tehokasta, jos meidän on esimerkiksi löydettävä oikea vastaus annettuun tehtävään. Rationaalinen ajattelu on loogista analyysiä, johon ei juuri lainkaan liity tunteita.

Elämysperäisen ajattelun tavoitteena on tarkastella informaatiota (esim. jotain tapahtumaa) sen perusteella, mikä merkitys sillä on yksilön hyvinvoinnille, niin arkiselle tyytyväisyydelle kuin hengissä säilymisellekin.

Tiedeympäristössä on totuttu rationaaliseen ajatteluun. Olisiko Olokolo (osa)vastaus elämysperäisen ajattelun virkistämiseen ja rationaalisen ajattelun täydentämiseen?

Aalto Design Factory on toteuttamassa tätä käytännössä. Se avasi eilen 1.2.2013 pihalleen pystytetyn Olokolon.

Olokolon ovi on auki kaikille Aalto Design Factoryssä työskenteleville. Myös muilla on ADF:n johtajan Esa Santamäen mukaan mahdollisuus käyttää sitä niin erikseen sovittaessa.

Olokolon ovi on auki kaikille Aalto Design Factoryssä työskenteleville. Myös muilla on Design Factoryn Esa Santamäen mukaan mahdollisuus käyttää sitä niin erikseen sovittaessa.

Design Factoryn Esa Santamäki sanoi eilisessä tilaisuudessa suunnilleen, että “meiltä puuttuu tilaa ajatella rauhassa.” Nyt “Olokolo toimii Aalto Design Factoryn käyttäjien uudenlaisena neuvottelu-, rentoutumis-, luku- ja oleskelutilana”.

Olokolon suunnittelija, säveltäjä Ilmari Mäenpää kertoi saaneensa idean Olokolosta unessaan, jossa hän leijui painottomana. Samalla unessa soi musiikki, josta tuli teema hänen sävellykseensä “Helium”. Olokolon filosofiasta hän kirjoittaa: “Astuessasi sisään annat ajatuksille vapauden virrata ja luoda jotakin uutta. Oman olemisesi taidetta.”

Klikkaa kuvaa galleriassa, niin näet sen suurempana.

Konsta Pylkkäsen siniset ajatukset syntyivät luonnon keskellä, ilman ‘teknistä’ apua. Me, jotka elämme jatkuvat virikevirran keskellä, saatamme tarvita tukea, jotta voimme edes hetkeksi irrottautua ja rauhoittua ajatuksiimme. – Olokolo varmasti auttaa tässä.

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Artsy, Country, Finland, Photo, Yhteiskunta and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s