Kahvilla Päätoimittajan kanssa


Ylioppilaslehti täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Se toi mieleeni ystäväni Vesa Haapalan, joko 1970-luvun lopussa toimi parin vuoden ajan tämän kuuluisan, aina ajassa anarkistisen lehden päätoimittajana.

Olin kuvitellut, että internet kertoisi hänestä jotakin, mutta tulokset olivat laihoja: vain maininta Wikipedian Ylioppilaslehti-artikkelissa ja yksi pääkirjoitus. – Minulla olisi joitakin täydentäviä muistoja.

Vesa Haapala Pohjalaisten Osakuntien Laulajien mukana Ilmajoella kesällä 1977.

Vesa Haapala Pohjalaisten Osakuntien Laulajien mukana Ilmajoella kesällä 1977.

Tutustuin Vesaan 1970-luvun jälkipuoliskolla, jolloin hän oli hang around -jäsen Pohjalaisten Osakuntien Laulajissa, kuorossa, jonka toiminnassa olin mukana. Vesa, kuten minäkin, olimme molemmat kotoisin Keski-Pohjanmaalta ja haimme pohjalaista yhteisöllisyyttä ja hauskuutta samanmielisten seurasta. En tosin muista, että Vesa olisi koskaan laulanut, mutta osakuntakuorossa tehtiin paljon muutakin …

Vesa oli Ylkkärin päätoimittajana 1978-1979, lehden kiivaan taistolaispoliittisen kauden jälkeen. Löysin Vesasta vain yhden nettimaininnan tältä ajalta, ja senkin Punatähdet-nimisen huumoriyhtyeen sivustolta. Sinne oli kopioitu Vesan pääkirjoitus 6.4.1978, aiheena YYA-sopimus.

Vuonna 1981 hänestä tuli MTV3:n kymmenen uutisten ensimmäisiä toimittajia. Vesan ääni kuuluu Kympin uutisten ensimmäisessä lähetyksessä 1.9.1981 kohdasta 1:47 alkaen.

1980-luvun alussa hän hävisi ystäväpiiristäni. Ulkomaat houkuttelivat, eikä vielä silloin ollut facebookeja, linkedinejä tai muita verkottumista ja kontakteja ylläpitäviä apuvälineitä.

Vesa Haapalan kuolinilmoitus Helsingin Sanomissa 2.9.1989.

Vesa Haapalan kuolinilmoitus Helsingin Sanomissa 2.9.1989.

Kunnes sitten 1989 huomasin Helsingin Sanomista, että Vesa oli kuollut. Tallensin kuolinilmoituksen silloin muistikirjaani, josta sen tänään löysin.

* * *

Vesan Ylkkäri-aikaan 1970-luvun lopussa tapasimme säännöllisesti joka lauantai Kappelissa puolen päivän aikaan, ja nautimme yhteisen ystävämme (“urts“) kanssa kupin kahvia. Santsikupin sai ilmaiseksi. Keskustelun teemoja en enää erityisesti muista, mutta kiivas politikointi ei kuulunut niihin, olimme enemmänkin kallellaan maailman tapahtumien ja kulttuurin suuntaan.

Vesan kutsumanimeksi vakiintui tuona aikana Päätoimittaja. Tätä nimeä käytämme edelleenkin, kun ryhmä meitä aikalaisia muistelee häntä, muiden POLlin hang around -henkilöiden ohessa.

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Country, Finland, Yhteiskunta and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Kahvilla Päätoimittajan kanssa

  1. timo harju says:

    Terve Olli –
    Muistelusi Vesa Haapalasta kuljetti minut vuosikymmenien taakse. Avustin Ylkkäriä Vesan pyynnöstä koko hänen päätoimittajakautensa ajan. Lämpimät muistot, viimeksi olimme yhteydessä joskus 80-luvun puolimaissa kun Vesa oli Pariisissa. Sen jälkeen en kuullut hänestä kuin sen, että hän oli kuollut. Niin juoksee aika…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s