Ikuinen ** Perpetual ** Everlasting


“Yksi Espanjan ylpeys on katalonialainen Prioratin viinialue, jonka täyteläisiä punaviinejä myydään tätä nykyä hyvällä hinnalla ympäri maailman.” 

Arto Koskelo: “Viinipiru ja lupa läikyttää
– Toisinajattelijan viiniaapinen”

* * *

Last week I had the pleasure to taste some of the top wines of Bogedas Torres. They are producing two fine wines, Perpetual and Salmos in Priorat DOCa region in Spain. If you like full-bodied, smooth, spicy wines, taste these.

* * *

Arto taitaa olla oikeassa.

Kävin viikko sitten katsomassa Tukholmassa upean valokuvanäyttelyn, suosittelen, mutta se ei ole tämän tarinan pääasia. Se on Viking Linen Mariellan tapasbaari.

Yksin matkustaessani en välitä kovinkaan paljoa hienoista illallisista tai noutopöytien massamässäilystä. Ne kaipaavat seurallisia keskustelukumppaneita tai puolen viikon paastoa.

Nyt seuralaiseni oli vain tuo Koskelon kirja ja täppäri, joka tosin toimi vain takellellen laivan avoimen, mutta hitaan internetin kautta. Onneksi olin ladannut sinnekin sopivaa luettavaa. Laivan tapasbaari sopi oivalliseksi paikaksi nauttia keittiömestari Katin tarjoilemana kevyt iltapala näiden hiljaisten kumppaneiden seurassa.

Henry ja Kati pitivät Viking Linen Mariellan tapasbaarissa hyvää ja asiantuntevaa huolta asiakkaista.

Henry ja Kati pitivät Viking Linen Mariellan tapasbaarissa hyvää ja asiantuntevaa huolta asiakkaista. (Kuva suurenee klikkaamalla.)

Viking Line on tehnyt näkyvän markkinointisopimuksen Torresin viinitalon kanssa. Baari oli brändätty Torresiksi ja kaikki viinit (tai ainakin näkyvästi esitellyt) olivat tuon espanjalaisen tuottajan merkkejä.

Minulla oli etukäteen varauksellinen makumielikuva tämän hetken espanjalaisesta viinitarjonnasta. Mielikuvani ei voinut perustua tosiasioihin eikä edustavaan otantaan, koska olin jo pitkään nauttinut enemmän uuden maailman viineistä, ja jättänyt perinteiset eurooppalaiset viinimaat vähemmälle huomiolle.

Tällaiseen perusteettomaan asenteelliseen yleistykseen ei koskaan pitäisi sortua.

Ilta laivalla oli mennen tullen hiljainen, joten baarimikko Henryllä oli hetki aikaa jutella kanssani viinitarjonnasta ja minulla tilaisuus kuulla hänen suosituksiaan. Olen tuhtien makujen ystävä ja tapasviinikseni piti löytää jotakin siltä makusuunnalta.

Kaksi Torresin herkkuviiniä: Perpetual ja Salmos.

Kaksi Torresin herkkuviiniä Prioratista: Perpetual ja Salmos. (Kuva suurenee klikkaamalla.)

Henry suositteli kokeilemaan Torresin Perpetualia, Prioratin alueen viiniä. (Espanjassa on vain kaksi korkeimpaan DOCa-laatuluokkaan kuuluvaa viinialuetta, hyvin tunnettu Rioja sekä Priorat, joten alueen puolesta en voinut mennä harhaan.) Henry antoi maistiaisen myös saman alueen kevyemmästä viinistä Salmosista, jonka tuoksussa tuntui yllättävän vahvasti petrooli. Maku oli kuitenkin tyypillinen espanjalainen, mutta se ei pärjännyt Perpetualille.

Alkon hinnalla Perpetual (joka kuuluu tilausvalikoimaan, eli ei löydy tavallisesta marketti-Alkosta) olisi jäänyt ostamatta. Laivan taxfree-hinta toi juoman kuitenkin sille tasolle, että kokeiluhalu heräsi. Ja se kannatti.

Anna Kärkkäinen on tuoreessa blogissaan pohtinut, miksi uuden maailman viinit, erityisesti Argentiina ja Australia, on menettämässä asemiaan takaisin vanhan maailman Italialle, Espanjalle ja Ranskalle. Hän arvelee syyksi porttiteoriaa: makutottumukset kehittyvät ja ohjaavat kokeilemaan “muualta tulevia, arvokkaampia ja parempia” viinejä.

Ehdotan toistakin näkökulmaa. Vanhan maailman tuottajat ovat joutuneet hyväksymään sen tosiasian, että ruokakulttuurin – johon perinteiset viinit sopivat usein erinomaisesti – kanssa on viinin kuluttajista tullut kilpailemaan seurustelijat ja nautiskelijat, jotka ovat löytäneet sopivaa juotavaa uuden maailman paahteisemmista ja mausteisimmista mauista. Vanhan maailman tuottajat ovat havainnet trendin ja nyt näitä makuja löytyy vanhan maailman uusista viineistä yhä enemmän.

Torresin Perpetual jäi minun mieleeni tällaisena Espanjan ystävällisenä, tosin hintavana vastaiskuna uuden maailman tuhdille tarjonnalle. Herkullista, mausteista, täyteläistä, hitaasti nautittavaa.

Ostin kotiin pullon sekä Perpetualia että Salmosia. Niiden avaaminen odottaa vielä sopivaa hetkeä. Silloin pääsen varmistamaan, jääkö Perpetualista ikuinen (everlasting) makuelämys.

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Country, Photo, Spain, Travel and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s