Ystävällinen muistutus Woltista Weteliin


Mitä isoisäni Roopert Laasanen teki Voltin kylässä Alahärmässä vuoden 1911 alussa? En tiedä. Siellä hän kuitenkin kävi, koska lähetti postikortin kansalainen Heikki Tunkkarille Veteliin, Tunkkarinpysäkille.

19110915-scan-4Jotta kortin käyttötarkoitus ei olisi jäänyt venäjää taitaville epäselväksi, se oli otsikoitu ПОЧТОВАЯ КАРТОЧКА, translitteroituna suunnilleen Potštovar kartotška, eli suomeksi – yllätys, yllätys – Postikortti.

Voltissa oli vuosisadan alussa oma postitoimisto. Postileimassa kylän nimi kirjoitettiin kaksois-v:llä. (Roopert kirjoitti myös itse ‘Woltti’, ‘Weteli’ ja ‘Wimpeli’; suomen oikeinkirjoitus ei vielä silloin ollut vakiintunut.) Kortti on leimattu vuonna 1911, jolloin Suomi oli vielä Venäjän vallan alla.

Filatelia.net kertoo postileimojen historiasta:

  • “Venäläisleimat 1893- 1918: Postimanifestin vaikutuksesta postin pääleimoihin tuli suomen ja/tai ruotsin kielen rinnalle myös venäjä loppuvuodesta 1893 alkaen. Vuosien 1917-1918 itsenäistymisprosessin vaikutuksesta leimasimista poistettiin venäjän kieli.
  • Muutetut venäläisleimat 1918-: Huomattava osa edellä mainituista venäläisleimoista muutettin vuonna 1918 poistamalla niistä venäjän kieli. Leimasinten hyvän keston vuoksi osaa niistä on käytetty aivan nykypäiviin saakka.”

Tällainen muutettu Woltin postileima on esimerkiksi tässä kortissa vuodelta 1927.

19110915-scan-1* * *

Mitä Roopert sitten tällä aikansa yksityisviestillä Heikille kertoi? Käännetään kortti ympäri.

Woltti 15.9.1911

Kuulin Evijärvellä tänään että sieltä tulisi iltama vieraita koko paljoona. – Ellet ole vielä mitään edeltäpäin ajatellut ja jos olet iltamassa niin minä kehoitan sinua, että puhut meidän seuran puolesta iltama vieraille, senhän vaatii hyvä tapa. – Jos hyvä ilma on sunnuntaina, niin menen Kauhavalta Wimpeliin. – Kovin oli lännen päin nyt rapaset tiet.

Morjens,
                         Roopert.

Olen jo aiemmin blogannut Rooperin ja Heikin viestinvaihdosta vuonna 1908.  Nuoret miehet olivat aktiivisia nuorisoseuralaisia. Siihen toimintaan tämäkin kortti liittyy.

Kortti ei paljasta, oliko Roopert etelä-pohjalaisissa kunnissa kiertueella, joka liittyi seuran toimintaan, vai muulla asialla. Kortin tärkein viesti oli ystävällinen muistus, että vieraita tulee kohdella ystävällisesti ja “hyvää tapaa” noudattaen.

Ei olisi tämä muistutus haitaksi yhdellekään isännälle ja emännälle nyt sata vuotta myöhemminkään.

Se välitettäisiin nyt kuitenkin jollakin digitaalisella viestimellä, minkä vuoksi sadan vuoden kuluttua 2113 ei tällaista blogia voida kirjoittaa. Jo paljon aiemmin viesti on haihtunut digiavaruuteen.

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Finland, Yhteiskunta and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Ystävällinen muistutus Woltista Weteliin

  1. Pingback: Roopert Savon kierroksella 1912 | Pulse of Change – Muutoksen syke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s