Roopert Savon kierroksella 1912


Tämä on neljäs osa isoisäni Roopert Laasasen kirjeenvaihdosta veteliläisen Heikki Tunkkarin kanssa. Molemmat olivat aktiivisia nuorisoseuralaisia. Aiemmat heistä kertovat blogini ovat täällä: 1908, “Olisiko tarpeellista” ja 1911.

19120124-scan-3

Kuopio, 24.1.1912

[Kirjepaperiin on painettu tyylitelty Suomen leijonavaakuna kruunun kera, eli keskiosa Suomen suuriruhtinaskunnan vaakunasta.] 

Olen nyt täällä Savon pääkaupungissa. Satuin juuri tänne silloin kun oli maalaisliiton vuosikokous, joten täällä oli pohjalaisia oikein koko parvi. [Maalaisliitto oli silloin vielä pienehkö puolue, jonka kannatus eduskuntavaaleissa oli alle 10 % vuoteen 1917 asti. Maalaisliittolaisia oli paljon Etelä-Pohjanmaalla, jossa oli vuosina 1906-1908 toiminut Santeri Alkion vetämä Etelä-Pohjanmaan Nuorsuomalainen Maalaisliitto, joka liittyi 1908 Maalaisliittoon.] Eilen illalla tapasin Jäntin Kallen [olisiko kyseessä agronomi Kalle Jäntti (s. 1888)?] kaupunkitalolla iltamassa. Hänellä on ollut vuoden jo muija [vuoden 1954 Kuka kukin on -kirja tosin mainitsee hänen avioituneen vasta vuonna 1921, mutta eihän tämä sulje pois seurustelua vuonna 1912] ja Nousiainen kuuluu olevan kihloissa. Olavi on Ruotsissa ja Woutilainen kotonaan.

Kun lähtöni tuli sieltä [Vetelistä] jälleen tänne matkoille niin pidä sinä huoli, että kutsut kokoon sen luentokurssitoimikunnan ja päättelette mitä sen suhteen tarvitsee.

19120124-scan-4

Minä tuskin tulen kotiin ennen puoliväliä Helmikuuta. Tänään lähetän sinulle luettavaksi näytelmäkappaleet “Multa aatelia” [Kaarle Halmeen näytelmä, julkaistu 1911] ja Junula ja Tanula [näytelmä on ruotsalaisen Gustaf af Geijerstamin (1858 – 1909) kirjoittama, alkuperäiseltä nimeltään Lars Anders och Jan Anders och deras barn (1894), suomennettu 1911.]. Ensi mainittu sopisi meidänkin minun mielestäni näytellä ja jos nämät ovat sen arvoisia että luulet niiden kelpaavan niin saa ne seura ostaa, muuten sitten joskus jätät minulle jos ei niitä näytellä.

Sen maalaisliiton iltaman näytelmäkappaleen suhteen en osaa sanoa nyt mitään, mutta ajattelin, että jos sinä ilmoittaisit siitä lautamies Aholle ja hän pyytäisi Räyrinkin [kylä Vetelissä] nuorisoseuraa puuhaamaan sinne kappaleen, jos nimittäin ette te siellä jouda sitä valmistaa. [Roopert näytti suuntautuvan enemmän nuorisoseuralaiseen kulttuuriin kuin  päivän politiikkaan, vaikka kytkös nuorisoseuraliikkeen ja maalaisliiton välillä olikin vahva erityisesti Santeri Alkion kautta.]

Luulen voivani nyt kotiin päästyä suorittaa sen velkani myöskin aluepiirille.

Tänään jatkan matkaani Iisalmeen josta käännyn kohti sisämaata.

On niin huono kynä ja ja samalla kiire että tuskin saanet tästä selvää.

Roopert.

* * *

Yksitoista päivää myöhemmin Roopert oli saapunut Savon matkaltaan Kuopiosta Iisalmen kautta Haapavedelle, reilu pari sataa kilometriä matkaa takana. Oli taas aika kirjoittaa Heikille Veteliin.

19120204-scan-5Haapavesi 4.2.1912

H.W.!       

Tässä seuraa mukana 100:- mrk rahaa [n. 380 € nykyrahassa] niistä albumeista. [Mitähän aika arvokkaan tuntuisia albumeita Roopert oli lainarahalla ostanut?] Saanen kenties kotiin tultuani lisää maksetuksi. – En vielä varmaa tiedä, mutta luulen olevani kotona puolivälissä tätä kuuta.

Oletteko hommanneet mitään sen maalaisliiton hyväksi? Entäs luentokurssein? Tiedän että sinulla on tarpeeksi n.s. puuhia, mutta koeta kutsua niitä toimikuntia kokoon kun minä en nyt voi. [Oliko Roopert kuitenkin alkanut myös politikoimaan?] – Et usko kun täällä on pakkanen 38 astetta. [Helmikuussa 1912 oli Suomessa muuallakin kovia pakkasia. Sodankylässä mitattiin 5.2.1912 1900-luvun helmikuun pakkasennätys -49 astetta.]

Tervhyykset! [Mielenkiintoinen lopputervehdys. Onkohan tämä Roopertin oma keksintö, vai muidenkin käyttämä?]

Roopert.

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Finland, Yhteiskunta and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment