Triljoona ystävää


Tämän päivän Hesarissa on yksinäisyyskone, testi, jolla voi kokeilla kuinka yksinäinen on. Pitihän sitä kokeilla.

Testini loppui jo ensimmäiseen kysymykseen. Vertailu muiden vastaajien keskimääräiseen ystävämäärään oli niin ällistyttävä.

Näyttökuva 2014-3-23 kello 9.27.21

En keskeyttänyt testiä sen vuoksi, että itsetuntoni olisi musertunut. Keskeytin, koska halusin  ymmärtää, mitä tuo käsittämättömän suurelta näyttävä luku voisi tarkoittaa.

907467000000000000.

Lyhyemmin ja pyöristettynä 9 x 1017. Eli himpun vajaa triljoona.

Mistä löytyisi vertailukohta? Avaruudesta? Linnunradan tähtien määräksi arvioidaan 500 miljoonaa. Tarvittaisiin noin kahden miljoonan Linnunradan verran tähtiä, että jokainen näistä ‘keskimääräisistä ystävistä’ saisi omansa. Linnunrata ei riitä ystävien mittariksi.

Maapallon hiekanjyvien määrää pidetään mittaamattoman suurena määränä. Eikä kukaan niiden määrä voi laskeakaan. Arvoita on kuitenkin tehty. Maan kaikilla hiekkarannoilla on lastettu olevan 4800 triljoonaa hiekanjyvää. Eli siis noin viisi tuhatta kertaa enemmän kuin ‘ystäviä keskimäärin’. Koska kysessä on ystävämäärän keskiarvo, ehkä jollakin hiekanjyvien määrän verran niitä on.

Löytyykö elävistä olennoista vertailukohtaa? Lintuja maapallolla arvellaan olevan 100-400 miljardia. Huima luku, mutta se on kuitenkin alle miljoonasosa ‘ystävämäärästä’. Lintuja on mitättömän vähän.

Mutta kyllä maapallolta löytyy vertailukohtakin. Hyönteiset. Kirjaston Kysy.fi-palvelu on kaivanut tiedon esiin: maapallolla arvellaan olevan noin 10 potenssiin 19 eli kymmenen triljoonaa hyönteistä. Näitä siis riittäisi sopivasti kymmenkunta jokaiselle ‘keskimääräisen ihmisen ystävälle’.

Olisivatkohan he hyvää juttuseuraa, jos kaikki triljoona ystävää sattuisivat olemaan kiireisiä?

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Fun, Nature, Yhteiskunta and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s