Kirjoitin elokuussa 2012 blogin Pentti Saarikoskesta.
Etsin jutun yhteyteen sopivaa kuvitusta internetistä. Löysin ruotsalaisesta nettiartikkelista Saarikosken kuvan, jonka upotin juttuuni.
Liitin kuvaan maininnan nettisivulla olleesta kuvan ottajasta. Otin yhteyttä jutun tekijään (oikealla) varmistaakseni, että tämä linkittäminen on ok. Vastausta en saanut, ja asia jäi silleen.
Noin vuosi sitten huomasin, että kuvalinkki ei enää toiminut. Googlasin kuvaa uudelleen, ja löysin sen toisesta blogista, nyt tosin ilman mainintaa kuvaajasta. Linkitin kuvan uudesta osoitteesta, mutta jätin kuvaajatiedon ennalleen.
Muutama päivä sitten sain sähköpostia Eino Kaikkoselta:
“Saarikoski-muistelusi yhteydessä julkaistu Pentin kuva ei ole Mia Bernerin ottama, vaan minun, Eino Kaikkosen. Otin kuvan viimeisen haastattelun aikana la 30.7.1983 Kuhmon Kamarimusiikissa. Kuva julaistiin YDIN-lehden kannessa 5/83.”
Kaikkonen – Saarikoskenkin runoja esittänyt lausuntataiteilija – pyysi, että korjaan kuvaajatiedon tekijänoikeuden takia. Pahoittelin virhettäni ja sovimme, että edellisen lisäksi teen oikaisun uutena blogikirjoituksena (tämä, jota luet), jossa mainitsen tästä töppäyksestäni. Samalla saan kertoa kuvan taustasta.
Kaikkonen jatkoi viestissään:
“Pekka Tarkan Saarikoski-biografian kakkososan kuvaliitteestä sama otos löytyy. Jossain tv-ohjelmassa 90-luvulla näin Mia Bernerin ja Pentin Tjörnin kodista, että ottamani kuva oli Mian takana keittiön seinällä.”
Oliko tässä vihje virheelliselle tulkinnalleni, että Berner olisi ollut kuvan ottaja? Ehkä löytämässäni jutussa olikin mainittu “Foto: Mia Berner”, joka voi viitata kuvan omistajaan, ei ottajaan. En muista.
* * *
Netissä kuvien lainaaminen linkittämällä tai upottamalla on tavallista.
Jukka Korpela pohtii upottamisen hyväksyttävyyttä: “Hankalampi tulkintakysymys syntyy, jos web-dokumentissa on ns. upottava (embedding) rakenne […] joka viittaa kuvaan siten, että dokumenttia webissä katsottaessa kuva automaattisesti latautuu mukaan. […] Suosittelen toimimaan niin, että tällaisessa tapauksessa pyydetään tekijältä lupa.“
Nettipoliisi Marko Forss kirjoitti sosiaalisen median moraalisista tekijänoikeuksista: “Siteeratessa tulisi myös huomioida moraaliset oikeudet, eli esimerkiksi kuvan ottajan nimi pitäisi mainita.“
Vaikka näitä molempia neuvoja olin pyrkinyt noudattamaan, tein virheen.
* * *
Nyt kuvassa ei ole enää linkkiä toisiin nettiosoitteisiin. Eino Kaikkosen luvalla saan käyttää sitä blogissani. Kiitos.