Meidän Festivaali – musiikkia ja muuta taidetta ilolla


Mistä Pekka Kuusisto keksiikään kaiken – ja ehtii vielä olla mukana niin monessa? Tällä viikolla Tuusulanjärven ympärillä on ollut hänen johtamansa Meidän Festivaali, musiikki- ja taidetapahtuma, joka tarjoaa “jokaiselle jotakin”.

Olin eilen seuraamassa Nykytaidetta kävelykonsertissa -tapahtumaa Kallio-Kuninkalassa Järvenpäässä. Siinä yhdistettiin nykymusiiki ja kolmen tekstiilitaiteilijan työt hienoksi kudelmaksi. Musiikki tuki Aino Sibeliuksen kunniaksi esiin nostettujen naistaiteilijoiden töitä, ja päinvastoin. (Vinkki: Järvenpään taidemuseossa on hieno Aino Sibeliuksen elämää esittelevä näyttely.)

Pauliina Turakka Purhonen: "Lucia"

Pauliina Turakka Purhonen: “Lucia”

Pauliina Turakka Purhosen “Lucia” otti vieraat vastaan. Hänen työnsä ovat usein rankkoja ihmisyyden raadollisia kuvauksia, ja sukupuolirooleja sekoittavia.

Pekka Kuusisto soitti tässä tilassa Bryce Dessnerin (joka sulautui huomaamatta yleisön joukkoon) hypnoottisen “Ornament and Crime” -teoksen, joka oli niin tuore, että Pekka “ei ollut ehtinyt teipata tulostamiaan nuottisivuja yhteen”.

Pekka Kuusisto

Pekka Kuusisto

Kuulimme myös Ilari Kailan tuoreen “Preludin”, jonka esitti Emil Holmström. Kappale oli tuore siinäkin mielessä, että se siihen tulee vielä uusia osia, kuten Kaila itse kertoi.

Ilari Kaila (vasemmalla) ja pianisti Emil Hölmström

Ilari Kaila (vasemmalla) ja pianisti Emil Holmström

Corinna Helenelund ja "Between Breaths"

Corinna Helenelund ja “Between Breaths”

Sitten siirryimme navettaan. Siellä oli esillä Corinna Helenelundin “Between Breaths”, sinisen pehmeinä aaltoivia installaatioita.

Corinna kertoi, kuinka hän oli tutustunut tämän näyttelyn myötä Aino Sibeliuksen joskus kovaankin elämään, ja hänen kiinnostukseensa käsitöihin. Hän toivoi, että Ainolla olisi ollut elämässään tilaisuus vierailla ja rentoutua joskus Dubaissa …

… Joka toimi sopivana aasinsiltana seuraavaan musiikkiesitykseen, Jörg Widmannin “Duoja viululle ja sellolle”. Pekka Kuusisto kertoi, että Widmann oli viimeistellyt 24-osaisen teoksensa juuri Dubaissa. Kuusisto ja sellisti Nikolas Altstaedt esittivät siitä kuusi osaa omavalintaisessa järjestyksessä, säveltäjän esitysohjeiden mukaisesti.

Pekka Kuusisto ja Nikolas Altstaedt

Pekka Kuusisto ja Nikolas Altstaedt

Pekka Kuusisto esittelee sähköisiä 'työkalujaan'.

Pekka Kuusisto esittelee sähköisiä ‘työkalujaan’.

Konsertin viimeinen osa oli pimennetyssä tilassa, jossa takaseinällä oli Heidi Lampeniuksen “Sea Stories II”. Teos oli valmistettu hänen revityistä maalauksistaan.

Suuri koko, suljettu tila ja Pekka Kuusiston improvisoima elektronisesti muokattu sähköviulun soitto loivat poikkeuksellisen meditatiivisen tunnelman.

Heidi Lampenius: "Sea Stories II"

Heidi Lampenius: “Sea Stories II”

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Artsy, Music and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s