Graciela Iturbide puutarhassa ja Frida Kahlon kylpyhuoneessa


Meksiko esittäytyy näyttävästi lokakuisessa Suomessa.

Meksikon suurlähetystö on yhdessä Espoon, Helsingin ja Porvoon kulttuuripalvelujen tarjoajien kanssa koonnut laajan otoksen meksikolaisesta elokuvasta, maalaustaiteesta, valokuvauksesta, ruokakulttuurista ja esittävästä taiteesta. Koko ohjelma löytyy Menolippu Meksikoon -sivustolta.


Summary: Mexican photographer Graciela Iturbide’s works are shown in Helinä Rautavaara Museum in Espoo, Finland during October. Highly recommended.


Osana tätä kulttuurikokonaisuutta esittäytyy Graciela Iturbide usealla kymmenellä valokuvalla Helinä Rautavaara -museossa Espoon WeeGee-näyttelykeskuksessa. Hänelle suo Suomessa paljon lisää tunnettuutta yhtenä aikamme vaikuttavista valokuvaajista.

20151001-1531-7308

“Valokuvat eivät ole totta. Valokuvaaja tulkitsee ja rakentaa todellisuutta tietojen ja tunteiden avulla. Valokuvaaja on kuin kirjailija. Hän ei koskaan saavuta totuutta elämästä.”

Vuonna 1942 syntynyt Iturbide on yksi Meksikon merkittävimmistä dokumentaarisista valokuvaajista, vaikka hänen näyttelyesitteestä lainaamani lause ehkä antaa ymmärtää toisin.

Nyt esillä olevassa näyttelyssä on kaksi hyvin erilaista kokonaisuutta: kuvia Oaxacan kasvitieteellisestä puutarhasta vuosilta 1998-1999 ja taiteilija Frida Kahlon kylpyhuoneesta 2000-luvulta. Kylpyhuone oli vuonna 1954 kuolleen Kahlon jälkeen 50 vuotta suljettuna. Iturbiden kuvien kautta pääsee hyvin lähelle Kahlon taiteilija-minän kääntöpuolta.

“Fridan kylpyhuone / Frida’s Bathroom / El baño de Frida” – © Graciela Iturbide

Iturbiden mustavalkoisten kuvien äärellä huomaan pysähtyväni pohtimaan muutakin kuin kuin sitä mitä kuvassa näkyy, kysymyksiä kuten “miksi, miten, missä, milloin …”.

Nyt esillä olevien kuvien lisäksi kannattaa  tutustua Iturbiden muuhunkin tuotantoon, esimerkiksi hänen upeisiin henkilökuviinsa Juchitánin kylän naisista.

Näyttelyn avajaisissa 30.9.2015

Näyttelyn avajaisissa 30.9.2015

Helinä Rautavaara -museon vähän ahtaan oloinen näyttelytila ohjaa katsojan hyvin lähelle kuvia, mikä on vain hyväksi. Museossa on tuskin avajaisten kaltaista tungosta enää  muina päivinä (vaikka niin soisinkin), joten kuvia saa katsoa huolella ja rauhassa. Näyttely on avoinna vain kuukauden verran 1.11.2015 asti.

“Natura / Naturatta” – © Graciela Iturbide

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Artsy, Finland, Photo, photography, Valokuvaus, Yhteiskunta and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Graciela Iturbide puutarhassa ja Frida Kahlon kylpyhuoneessa

  1. Pingback: Art for December 28th: Portraying the nation | Pulse of Change – Muutoksen syke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s