Tieto on arvokasta, tietämättömyys ei


Käteeni sattui suuresti arvostamani tiedemiehen ja tieteen popularisoijan Anto Leikolan (dosentti!) vuonna 1986 kirjoittama kirja “Kotilokabinetti”. Sen johdantokappaleessa on erinomaisesti tiivistetty vapaan tutkimuksen ja tiedon merkitys: “tieto on arvokasta, tietämättömyys ei“. Täysin pätevä kannanotto tänäänkin, 30 vuotta myöhemmin.

20151225-G3X-2392

Ote Anto Leikolan kirjasta “Kotelokabinetti” (WSOY 1986)

Mutta viime kuukausien tapahtumien valossa tämä näyttää olevan pahasti unohduksissa.

o – o – o

Suomen tutkijamaailmaa järisyttää massiivinen resurssien heikentäminen. Opetus- ja kulttuuriministeriön yliopistojen ja korkeakoulujen kuluissa tälle vuodelle tavoitellaan 75 miljoonan euron säästöjä (lue: leikkauksia).  Työ- ja elinkeinoministeriö puolestaan vähentää Tekesin avustusvaltuuksia 129 miljoonalla eurolla. Tälläkin on suora korkeakoulujen tutkimusresursseja leikkaava vaikutus, koska Tekes yhdessä yritysten kanssa on monessa hankkeessa yhteistyössä yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa.

Mitä tästä seuraa? Aalto-yliopisto kertoi kaksi päivää sitten irtisanovansa yt-neuvottelujen päätöksenä enintään 190 henkilöä, useimmat jo helmikuun aikana, ja  muiden muutosten kautta tulee vähennystä arviolta 130 henkilöllä vuoden 2018 loppuun mennessä. Tällä hetkellä odotellaan, mihin Helsingin yliopiston syksyllä käydyn yt-neuvottelusta seuraava jopa 1200 hengen vähennykset kohdistuvat. (Osmo Soininvaaran sanoin: “Helsingin yliopiston näivettäminen on hallituksen toimista tuhoisin.”). Muissa tutkijakoulutusta tarjoavissa laitoksissa ollaan samassa kurimuksessa.

Korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut 2,5 kertaiseksi vuodesta 2008, eikä helpostusta ole näkyvissä.

o – o – o

Suosiossa näyttää olevan myös populistinen, älyllinen epärehellisyys. Esimerkkejä löytyy. Riittää, kun surffailee somessa tai vaikkapa lukee valikoitujen kansanedustajien kirjotuksia.

Älyllinen epärehellisyys voi olla harkittua ja siten tavoitteellista. Se voi olla tietämättömyyteen perustuvaa, mikä ei tee siitä sen anteeksiannettavampaa, jos korjaavaa palautetta ei osata tai haluta ottaa vastaan. Tämäkin näyttää olevan vallitseva trendi, valitettavasti.

o – o – o

“Tutkimustyön tulokset ovat tärkeitä ja niiden käyttö usein hyödyllistä – hyvässä ja pahassa – mutta kenties vieläkin arvokkaampaa on tutkimus itse, sen edustama inhimillinen asenne, ihmetys tuntemattoman edessä ja intohimo saattaa tuntematon tunnetuksi.”

Advertisements

About Olli Laasanen

Eyes and ears open. New and old. Jobs and hobbies. Pictures and music. Entertaining and serious. Change and stability. Nature and urban.
This entry was posted in Yhteiskunta and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s